
Akademik tez ve makalelerde intihal giderme hizmeti için ücretim metindeki toplam kelime sayısı, Turnitin benzerlik oranı ve düşürülecek orana göre 12-24 bin TL arasında değişmektedir. Tel/Wsp: 05459301189 E-mail adresim: benzerlikdusurme@hotmail.com
Bu yazımda; İntihal nedir? Benzerlik oranı nedir? İntihal raporu neden yüksek çıkar? İntihal nasıl giderilir? Benzerlik oranı nasıl azaltılır? İntihalden kaçınma yöntemleri nelerdir? Tez intihale nasıl sokulur? Turnitin intihal raporu nasıl alınır? İntihalden nasıl kurtulunur? Chatgpt intihal düşürebilir mi? Turnitin Chatgpt kullanımını anlar mı? İntihal nasıl düşürülür? İntihalden kaçınma yolları nelerdir? Tezde intihal oranı kaç olmalıdır? Tezde intihal olmaması için ne yapmalı? Turnitin yüzdesi nasıl düşürülür? Profesyonel İntihal düşürme nedir? gibi tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İntihal Nedir?
Kavramlar, belli bir olguyu ve olayı daha genel ve soyut bir şekilde ifade ederler böylelikle hem düşünmeyi hem de iletişimi kolaylaştırırlar. İnsanlar kavramlar sayesinde daha kolay akıl yürütür, öğrenir, analiz eder ve birbirleriyle daha hızlı ve etkili bir iletişim kurabilirler.
İntihal kavramına gelirsek, özgünlük (orijinallik) kavramıyla ters bir ilişkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. İntihal ayrıca, esas kelime anlamıyla birinin malını ondan izinsiz veya habersiz aşırma, çalma yani hırsızlık kavramıyla da ilintilidir. Nitekim günümüzde akademik camiada sıklıkla kullandığımız plagiarism terimi de Latince plagiarius (yani çocuk/adam kaçıran, hırsız) kelimesinden türetilmiştir. Bu terim ilk defa Romalı şair Martial (40-104) tarafından, kendi şiirlerinden dizelerin veya pasajların başka şairler tarafından izinsiz bir şekilde kullanılması ve kendilerine mal etmeleri üzerine ortaya atılmıştır. Elbette her şair şiirlerinin başkaları tarafından okunmasını ve böylece itibar kazanmasını ister, kendi arkadaş ortamı veya sosyal çevresinde herkes başkalarından alıntı yapabilir ancak Martial'ı öfkelendiren husus, yazarların bu şiirleri kullanarak para, itibar ve ün kazanmasıdır. İlk defa edebi hırsızlık olayını ifade etmek için kullanılan bu terim zamanla yaygınlaşmış ve günümüzde, fikir veya yazılı eserlerin izinsiz kaynak gösterilmeden kullanılması anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Sonuç olarak intihal aslında eser hırsızlığı olarak nitelendirilebilir. Bu eser, edebi bir eser (şiir, roman vb.) olabildiği gibi bir sanat eseri de (resim, müzik) olabilir. Günümüzde özgünlük kavramı oldukça önemlidir. İnternet ortamı ve milyonlarca sosyal medya kullanıcı sayesinde en ufak bir alıntı (bir melodi, bir fikir, bir moda kombini, bir sineme sahnesi, bir buluş, bir yarışma formatı, bir dizi film senaryosu) anında şuradan ilham alınmıştır, şuradan taklit edilmiştir diye kısa zamanda anlaşılmakta ve eleştirilmektedir. Yasal sorunların önüne geçilmesi için kullanılan eserler için telif hakları ödemesi yapılmaktadır.
Akademik intihal nedir?
Akademik intihal kavramı da aynı şekilde bir bilginin, başka bir yazarın bir fikrinin, bir yazısının kaynak gösterilmeden kullanılmasıdır. Bilindiği gibi tez yazım sürecinin ilk aşamasında tez konusu ve tez başlıkları belirlenir. İkinci aşamada ise derin bir literatür tarama çalışması yapılır ve bu konuda yazılmış kaynak kitaplar, makaleler, tezler ve konuyla ilgili veriler içeren akademik siteler incelenir. Özgün bir yazı hazırlamak için çok fazla okumak gerekir. Literatürdeki konuyla ilgili tüm terimler, kavramlar tanımlanıp anlaşılıp bulgular da belirlendikten ve tam olarak özümsendikten sonra yazım aşamasına geçilmelidir. Peki o halde, tüm bu kaynaklardan alınan paragrafları, konu başlıklarına göre aralarda bağlantı kurarak sıralayıp kaynak gösterilerek yazılan bir tez intihal sayılır mı?
Akademik intihal kavramına bu kadar vurgu yapılmasının bir sebebi de hazırlanan yazılarda entelektüel emek verilmesi gerektiğidir. Günümüzde İnternet üzerinden her konudaki bilgiye kolayca ulaşılabilmesi ve copy-paste yapma imkanının olmasıyla hiç bir emek harcamadan yazı hazırlamayı mümkün kılmaktadır. Sonuç olarak akademik bir çalışmaya ne kadar yoğun ve uzun süreli entelektüel emek harcanırsa yazının kalitesi de o ölçüde artmaktadır. Yararlanılan kaynaklar özümsenerek, sadece ilham almak, bilgi ve bulgulardan yararlanmak amacıyla kullanılmalı birebir aynısı yazılmamalı mümkün olduğu kadar yazarın kendi cümleleriyle ifade edilmelidir.
İntihal kontrolünü profesyonel şekilde yapan tez danışmanı ya da makale jürisi bu konuda zaten derin bir bilgiye sahip olduğundan, yazılarda hangi kaynakların kullanıldığını ve hangi kaynaklardan çeviri yapıldığını bilir ve bunlara atıf yapılmaması halinde uyarı verebilir. Aynı kaynaktan çok fazla atıf yapılması halinde teziniz geçmeyebilir.
Benzerlik oranı nedir?
Akademik çalışmalarınızı (ödev, bitirme projesi, lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri) tamamladıktan sonra Turnitin sisteminde taratın. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz kaynaklardaki cümleleri değiştirmiş olsanız bile ufak değişiklikler intihale girmenizi engellemeyecektir. Turnitin yararlandığınız bir kaynaktan fazla alıntı yaptığınızda yan yana 3-4 kelimenin benzemesi veya art arda gelmesini de benzerliğe sokacaktır. Turnitin raporunda buna "similarity index puanı" deniyor. Benzer cümleler boyalı bir şekilde gösteriliyor. Bu oran %30'u geçtiğinde kırmızı olarak, %30'un altına indiğinde yeşil olarak gösteriliyor. YÖK tarafından da tezlerde intihal kontrolünün yapılıp benzerlik raporunun alınması zorunlu kılınmıştır.
Tez intihale nasıl sokulur? Turnitin intihal kontrolü nedir?
Günümüzde tez ve makalelerin intihal tespiti için, tüm akademi camiasında ve üniversitelerde kabul edilen ve kullanılan sistem Turnitin intihal kontrol sistemidir. Bu sistemde İnternet'te yazılmış tüm yazılar, bilimsel makaleler, kitaplar ve diğer kullanıcıların kaydettiği tez, ödev ve makaleler de kayıtlıdır. Turnitin sistemi ücretli bir hizmettir; ancak, bireysel kullanıcılar doğrudan Turnitin sistemine abone olamaz. Turnitin üniversiteler, kurumlar ve okullar tarafından genellikle yıllık lisans ücreti ödenerek satın alınıp akademisyenler ve araştırmacıların kullanımına sunulmaktadır. Akademik dergiler ve yayıncılar da gönderilen makalelerdeki intihal tespiti için Turnitin'i kullanırlar. Turnitin benzerlik raporunda intihale giren kelime sayısı ve benzerlik oranı belirtilir, ayrıca benzerlik çıkan cümlelerin hangi kaynaktan alındığı oran olarak gösterilir. Aynı kaynaktan yapılan çok fazla alıntılar da dikkat çekecektir.
Turnitin Raporu Nasıl Alınır?
Turnitin.com sitesine e-posta adresinizle üye olabilirseniz. Turnitin sisteminde iki tür üyelik vardır: akademisyen hesabı ve öğrenci hesabı. Akademisyen hesabı olanlar belirli bir tarihe kadar geçerli olmak üzere bir sınıf (class) açabilirler ve öğrenciler bu sınıflar üzerinden ödevlerini yükleyerek intihal kontrolü yapabilirler. Turnitin akademisyen hesabında ayrıca AI kontrolü de yapmakta ve benzerlik oranı hesabına dahil etmektedir. Turnitin intihal raporu şu şekilde alınır:
1. Turnitin'e giriş yaparak kurumunuz tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre ile "www.turnitin.com" veya LMS üzerinden giriş yapın. Akademisyen iseniz açılan ekranda "add class" bağlantısıyla bir sınıf ekleyin ve ders bilgilerini girin. Submit ve continue tıkladıktan sonra yeni eklenen dersin bağlantısına tıklayın ve açılan sayfadan "add assignment" linkine tıklayın. Programda bazı filtreleme ayarlarını akademisyen hesabından yapabilirsiniz. Örneğin gramer kontrolü yapma, kaynakça exlude edilip rapor alma ya da çift tırnak alıntılar exclude yapıp rapor alma yapılabilir. Submit file kısmından dosya yüklenebilir. Öğrenci (student) hesabından girenler kullanıcı adı ve şifreleriyle ilgili sınıf bağlantısına tıklayıp ödevlerini yükleyebilirler.
2. İntihal kontrolü yapmak istediğiniz belgeyi pdf ya da word olarak sisteme yükleyin (submit file).
Turnitin beş dakika içerisinde intihal ya da benzerlik raporunu hazırlamakta ve pdf formatında raporu vermektedir. Orijinallik raporu pdf formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta da yüklediğiniz çalışmayı sisteme kaydetmeden (yani non-repository) taratmanız gerektiğidir. Rapor sisteme kaydolursa bir sonraki intihal kontrolünde %100 çıkacaktır ve bunu sistemden silme süreci de uğraştırıcı bir süreçtir. Turnitin'de her ödev için bir slot belirlenir ve aynı ödev düzenlemeler yapılarak 24 saat içerisinde 3 defa sisteme sokulabilir. Turnitin sisteminde "translated matching" etkinleşirse Turnitin makalenin yazıldığı dili belirleyerek metni çevirir ve veri tabanındaki metinlerle karşılaştırıp benzerlik hesabına dahil edebilir. Benzerlik indeksi yüzdelik aralıklarına karşılık gelen renklerle gösterilmektedir. Benzerlik raporları oranları, benzerlik (similarity) sütununda renklerle ifade edilerek gösterilir. Kırmızı renkle işaretli paragraf, %75-100, turuncu renk %50-74 aralığında, sarı renk %25-49 aralığında, yeşil renk %1-24 aralığında bir benzerlik olduğunu göstermektedir. Mavi renk ise benzerlik olmadığını ifade etmektedir. Yani bu rengin yeşil-mavi renkte olması benzerliğin az olduğunu ifade etmektedir.
Turnitin benzerlik raporu nedir?
Basitçe açıklamak gerekirse Turnitin'e bir metin içeren dosya yüklediğinizde halihazırda veri tabanına kayıtlı olan milyarlarca belge ile karşılaştırılmakta ve analizi yapılmaktadır. Bu belgeler Internet ortamında yayımlanmış (şu anda mevcut olmasa bile) ve arşivlenmiş tüm Internet veri ve metinlerini, sistemin havuzuna yüklenmiş ödev, tez, süreli yayınlardan oluşmaktadır. İşte bu karşılaştırma ve analiz sonucunda elde edilen pdf formatlı belgeye Turnitin benzerlik raporu denmektedir. Benzerlik oranı sisteme gönderilen toplam kelime sayısı (kaynakça hariç) ile benzer veya eşleşen kelime sayısının oranıdır.
Tez'de intihal oranı kaç olmalıdır?
Tez'de intihal oranının kaç olması gerektiği tez kılavuz ve yönergelerinde belirtilmiştir. Bu yönergelerde ayrıca tezin hangi kısımlarının da (dipnotlar, kaynakça, çift tırnak alıntılar) intihale sokulmayacağı belirtilmektedir. Tezde intihal oranının genellikle %15-20 civarında olması istenir. Bazı durumlarda, çok fazla çift tırnak ve dipnotların kullanılmak zorunda olduğu tezlerde %25-30 arası oranlar da kabul edilebilmektedir.
Benzerlik oranı nasıl azaltılır?
Turnitin benzerlik raporunda boyalı olarak belirtilen benzer ifadeler, anlamını koruyarak cümle yapıları değiştirilerek ve eş anlamlı kelimeler kullanılarak ya da yeniden yorumlanarak ve eklemeler yapılarak yeniden yazılmalıdır. Cümledeki akademik kalitenin korunması için literatürde geçen teknik terim ve kavramların değiştirilmemesine dikkat edilmelidir. Çok fazla geçen söz öbekleri kısaltarak yazılabilir (örn. "iş sağılığı güvenliği" yerine İSG yazmak, kanun maddesi yerine k.m yazmak gibi...). Benim sık gördüğüm hatalardan biri de tezde çok fazla tekrar yapılmasıdır. Tez tüm olarak okunup incelenirse benzer tanım ve atıflar çıkartılarak intihal oranı düşürülebilir. Bir konuda çok fazla yazı okumak o konuda özgün ve kaliteli bir yazı hazırlamak için şarttır. Ayrıca genel olarak dil bilgisi hakimiyeti gereklidir. TDK sayfasından gramer ve yazım kurallarını kontrol ediniz, ayrıca Word'de gramer kontrolü sürekli açık olmalıdır.
Chatgpt intihal düşürebilir mi ya da intihale takılır mı?
Chatgpt gibi yapay zeka programları cümleleri yeniden yazabilmektedir. Bununla birlikte Turnitin raporunda sadece boyalı yerleri değiştirmek yeterlidir. Akademik kalitenin korunması adına intihal düşürme insan tarafından yapılmalıdır. Literatürde geçen bazı teknik terim ve kavramlar değiştirilmeden kalmalıdır. Benim incelediğim kadarıyla yapay zeka yazılımları, bir insan gözüyle kontrol edilmek şartıyla, paraphrase yaparak Turnitin benzerlik oranını bir miktar düşürse de hiç bir zaman %20'nin altına getirecek seviyede bunu yapamıyor. Bunun için daha derin bir çalışma yapılması gerekiyor öyle ki bu konuda çok tecrübeli olmama rağmen bazen 2-3 puan düşürmek için bir gün uğraştığım durumlar olabiliyor.
Sıkça bana sorulan bir soru da şudur: Chatgpt ile yazılan yazılar intihale girer mi? Yapay zeka ile yazılan bir yazı gerçekten başka yazıların bir harmanlamasıyla oluşan orijinal bir yazıdır yani intihale girmez. Başka bir yazar aynı konuda yapay zeka ile bir yazı yazıp Turnitin sistemine girmişse bu anlaşılabilir. Ayrıca yapay zeka tespit yazılımları veya tecrübeli danışmanlar bazı cümle kalıplarından yapay zeka kullanıldığını anlayabilirler. Bazen %1 seviyelerindeki benzerlik oranları da çeviri programı ve yapay zeka kullanımı ile ilgili şüphe yaratmaktadır. Sonuç olarak Turnitin de İngilizce dilinde AI tespiti yapılmaktadır ancak Türkçe için henüz intihal tespiti yapılmamaktadır. Bununla birlikte, entelektüel emek harcamadan yazılan her yazı intihal sayılabilir.
Tez İntihal Düşürme Programı Var mı?
Turnitin raporunda yüksek intihal çıkan yazarların, benzerlik oranını düşürmek için Internet'te ücretsiz ve hızlı bir şekilde intihali giderebilecek program arayışına girdiklerini görüyorum. Ben bu tür bazı programları inceledim, bu tür programlar benzerlik oranı düşürme konusunda basitçe parafraz yapmaktan öteye geçemiyorlar. Turnitin sistemine sokarak boyalı benzerlik çıkan yerleri görüp değiştirme gibi bir yetenekleri yok. Ayrıca hangi akademik terimlerin ve kavramların değiştirilmesi gerektiğini de bilmediklerinden çoğu zaman yazının anlamı da değişiyor ve metnin akademik kalitesi düşüyor. Ufak değişiklikler ise Turnitin benzerlik oranını çok fazla indiremiyor. Bu nedenle, Internet'te intihal kaldırma veya benzerlik düşürme programlarını pek güvenilir bulmuyorum.
Tezde intihal olmaması için ne yapmalı
Tezinizde intihal olmaması veya intihal çıkmaması ya da intihale takılmamak için tüm cümleleri başka bir yerden kopya çekmeden kendiniz yazmalısınız. Bir kaynaktan direkt alıntı yapmanız gerekiyorsa cümleleri yorumlayarak, cümle yapısını değiştirerek, eklemeler ya da kısaltmalar yaparak yeniden yazmalısınız. Başka bir tezin kaynağını yazmak yerine kendi bulduğunuz orijinal kaynakları bulup kullanmaya özen göstermelisiniz.
Profesyonel İntihal Düşürme Nedir?
Profesyonel intihal düşürme, profesyonel bir akademik yazar tarafından ücret karşılığında sadece Turnitin raporunda benzerlik olan ifadeleri, cümlenin akademik kalitesini bozmadan, anlamını ve literatürde geçen teknik terim ve kavramları koruyarak yeniden özgün cümlelerle ifade etmektir. Multi-disipliner olarak binlerce kitap ve makale okumuş ve binlerce sayfa yazı yazmış, akademik yazım stiline ve dilbilgisi/gramer kurallarına hakim bir çevirmen ve yazar olarak intihal düşürme işini yapıyorum. Ayrıca Turnitin hesabım bulunmaktadır ve non-repository olarak Turnitin sistemine kaydetmeden garantili bir şekilde benzerlik raporuyla birlikte çalışmayı teslim ediyorum.
Eğer profesyonel şekilde intihal oranınızı düşürmek istiyorsanız bana ulaşabilirsiniz:
Web: www.intihaldusurme.com
Yorumlar
Yorum Gönder